Una veu lírica enlluernadora i la saviesa del camp

juliol 19, 2016

La col·lecció Bernat Metge s’acaba d’ampliar amb dos volums, els números 414 i 415: el Tractat d’agricultura de l’enigmàtic escriptor Pal·ladi i els Cants del poeta Alcmà d’Esparta.

El Tractat d’agricultura de Pal·ladi Rutili Taure Emilià és una obra agronòmica de referència durant l’Antiguitat tardana i l’Edat Mitjana, que va resultar de gran utilitat perquè va ser la primera obra d’aquest tipus que va ordenar les feines que s’havien de fer en qualsevol propietat rústica d’acord amb el calendari.

La poesia d’Alcmà, que ocupava un lloc central en els rituals col·lectius i transmetia valors fonamentals de la comunitat, destaca per la seva bellesa sensual i ens sorprèn amb metàfores i girs enlluernadors: el poeta pot celebrar la «llum» d’una noia bonica, comparar-ne una altra amb un «estel fugaç en el cel resplendent» o esmentar uns cavalls «que provenen dels somnis del peu de les roques».

Tots dos volums es poden adquirir a la nostra pàgina web (podeu trobar el llibre d’Alcmà clicant aquí, i el de Pal·ladi aquí).