Carles Riba, puntal de la Fundació Bernat Metge. Cadaqués, 1953. (Foto de Pere Català Roca)

Col·laboradors de la Fundació

Al llarg de la seva història, les diverses empreses culturals endegades per Francesc Cambó han tingut una nòmina de col·laboradors extraordinària. Hi han figurat els primers intel·lectuals del país i han servit de plataforma d’iniciatives culturals pioneres.

A continuació trobareu un apunt biogràfic dels dos col·laboradors més rellevants de la Fundació Bernat Metge (FBM), Joan Estelrich i Carles Riba. També presentem una llista exhaustiva de totes les persones que han participat, en més o menys grau, en les múltiples activitats culturals de la casa des del 1922, tant sota la supervisió del mateix Cambó com després de la seva mort, l’any 1947, quan la família Guardans Cambó se’n va fer càrrec.

En tots els casos en què serà possible, anirem incorporant al nom del col·laborador un enllaç a una pàgina d’Internet pertinent. Per exemple, l’enllaç associat al nom de la majoria de traductors remetrà a les entrades de la versió en línia del Diccionari de la traducció catalana.

Remarquem especialment la importància d’aquests professionals pel gran valor de la seva tasca, unànimament reconegut, sobretot durant la primera època de la FBM:

Es pot dir que les col·leccions de la Fundació Bernat Metge constituïren la fornal en què el català sortit de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans era posat a prova amb un rigor més efectiu i extremat. Gairebé podríem dir que si el català del temps de la Generalitat […] havia guanyat en precisió, en claredat i en tensió relativament al del temps de la Mancomunitat, es devia al martelleig a què l’ànima catalana havia estat sotmesa per Carles Riba, Joan Crexells, Carles Cardó, Marçal Olivar i tants altres traductors en obligar-la a expressar els continguts de la saviesa i la literatura clàssiques. (Galí, Història de les institucions i del moviment cultural a Catalunya. 1900 a 1936, 1986)

Llegiu-ne més
Aneu a la barra d'eines